Organiseren of zoeken

r zijn ruwweg twee routes om bezoekers van websites in contact te brengen met de informatie die voor hen relevant is: de route van de geleide navigatie - of door zwaar in te zetten op de zoekmachine van de website. Een analyse uit de praktijk laat zien dat de combinatie van beiden goed mogelijk is. Wat kunnen we leren van bol.com?

Om de scope van dit artikel overzichtelijk te houden, beperken we ons nu tot desktop websites.

Het magische zoekveld

Een doelgerichte bezoeker kan snel bij zijn bestemming komen als hij de juiste zoektermen kan hanteren. We nemen bol.com als voorbeeld (situatie 5 maart 2015). Net onder het bovenste, horizontale menu bevindt zich een groot zoekvenster.

Bol.com zoekvenster

Het zoekveld is zo vormgegeven, dat het niet erg prominent aar voren komt. Maar het staat wel op de plaats waar een bezoeker die op zoek is naar een zoekfunctie (3x zoek, inderdaad) en gewend is op andere websites ook door middel van zoeken te navigeren, dit venster direct zal vinden.

bol.com maakt gebruik van een effectieve manier van gefacetteerd zoeken: de selector voor specifieke productgroepen bevindt zich tussen zoekveld en zoekknop.

Stel we zoeken een nieuwe handtas. We typen dit woord in en terwijl we typen, worden verschillende verrijkingen getoond. Onderaan de lijst met verrijkingen worden de meest populaire zoekresultaten getoond (of, als je niet zo goedgelovig bent: de zoekresultaten die men je graag onder de aandacht wil brengen).

Bol.com - zoeksuggesties

Uit deze selectie maak ik mijn keuze en beland vervolgens op een pagina met honderden zoekresultaten. Hier kan ik nog verder filteren op categorie.

Voordelen van het magische zoekveld

De bezoeker, die weet wat hij wil, belandt snel bij zijn bestemming. In bovenstaand voorbeeld zochten we feitelijk op een productgroep, maar we zouden vanzelfsprekend ook direct op een merknaam of een productnaam kunnen zoeken. Ook voor personen met een beperking kan het zoekveld een goede optie zijn omdat dit bijvoorbeeld via toetsenbord prima te gebruiken is.

Nadelen van het magische zoekveld

Zodra ik een term intyp, die niet tot resultaten leidt, of ik ken de spelling niet, of ik maak een typefout: in dat geval helpt het zoekvenster mij niet. "Hadtas" intypen terwijl ik "Handtas" bedoelde, leidt tot 0 zoekresultaten.

De geleide navigatie

Dit is de primaire wijze, waarop een tweede groep bezoekers door een webshop navigeren. Als we bol.com als voorbeeld blijven aanhouden, zien we onder het grote zoekveld links een lijst met categorieën. Door de muis over dit menu te bewegen of erop te klikken, klapt een vervolgmenu met subcategorieën uit.

Bol.com - Navigeren per categorie

Voordelen van geleide navigatie

Met slechts twee muisklikken kan ik mijn weg vinden naar de categorie producten, waarnaar ik op zoek ben. En bij het uitklappende scherm kan ik me op ideeën laten brengen.

Nadelen van geleide navigatie

Deze vorm van navigatie veronderstelt van de gebruiker dat hij de relatie tussen categorie en productgroep goed begrijpt, bijvoorbeeld dat een tablet te vinden is in de categorie Computer & Elektronica. Een tweede nadeel is dat gebruikers bij hun zoektocht kunnen worden afgeleid, zodat de koopimpuls weer even naar een lager niveau terugzakt.

Een van tweeën of allebei?

Het voor de hand liggende antwoord op deze vraag is: dat hangt van uw doelgroep(en) af. En de voorkeuren van uw doelgroepen ontwikkelen zich voortdurend. Daarom is voortdurende analyse van het gebruikersgedrag zo belangrijk.

Kunt u voor uw eigen website deze vragen beantwoorden?

  1. Welke navigatievorm gebruiken de bezoekers van mijn website als primaire navigatie?
  2. Zijn bezoekers tevreden met de zoekfunctie van mijn website?
    • Hoeveel mensen vinden hun bestemming niet via de zoekfunctie?
    • Wat is de conversie voor bezoekers die primair de zoekfunctie gebruiken?
    • Zijn er verrijkingsfuncties beschikbaar in mijn zoekmachine?
  3. Zijn bezoekers tevreden met de geleide navigatiestructuren van mijn website?
    • Hoeveel bezoekers kunnen hun bestemming niet vinden via de navigatiemenu's?
    • Wat is de conversie voor bezoekers die primair de navigatiemenu's gebruiken?

bol.com kiest voor beide vormen - en nog enkele andere. De homepage bevat nog een menu met enkele productcategorieën, aanbiedingen, lijsten met acties, best verkocht, gehighlighte producten, twee deurmatmenu's en meer.

Meer weten over het begeleiden van website bezoekers naar hun bestemming? Mail Johan Blok (jwblok@cmprofessionals.eu) of bel (06-51236065) voor een afspraak.

Met dank aan bol.com!